Minder stress en meer energie op je werk

7 tips voor meer energie en minder stress.

In deze tijd van drukte, altijd aan staan, vele prikkels en verandering van het totale leven door Corona, hebben we vaker stress in ons lichaam. Er wordt op dit moment erg veel van ons gevraagd. Dat is niet erg, als er maar hersteltijd tegenover staat. In de vorm van voldoende rust, ontspanning, beweging, sociale contacten. Ook is het van belang dat we onze energie effectief inzetten. 

 

Tip 1

Zet je je computer en werktelefoon uit wanneer je werkdag erop zit. Zorg dat je buiten werktijden om niet meer bereikbaar bent. Zo maak je duidelijk onderscheid tussen werk en privé. Zeker in deze tijd sluipt het erbij in, om werk en privé door elkaar te laten lopen.

Tip 2

Maak je alleen druk over zaken waar je invloed op uit kunt oefenen. We besteden heel veel zorgen en piekertijd aan zaken waar we niets aan kunnen doen. Dat geeft frustratie en levert je niets op, dus laat ze los.

Tip 3

Het is belangrijk om regelmatig kleine pauzes te nemen. Zeker als je intensief achter de computer werkt. Is het goed 1 keer in de 40 minuten even weg te lopen bij de computer en 5 minuten iets anders te doen. Even wat drinken, kleine rekoefeningen, rondje lopen. Daarnaast neem je gewone pauzes om weer op te laden. Ga naar buiten! 

Tip 4

Richt je op de positieve zaken. We zijn geneigd om ons op de zaken te richten die niet goed zijn gegaan. Het geeft je energie als je kijkt naar wat er allemaal wel goed is gegaan op een dag, bij jezelf, maar ook bij je collega’s of familieleden. Geef jezelf en anderen complimenten.

Tip 5

Bespreek lastige dingen met collega’s of leidinggevende. Blijf er niet mee lopen. Geef waar nodig je grenzen aan. Bij bijvoorbeeld taken die niet tot je werkzaamheden behoren. Tegen te strakke deadlines. Tegen te vaak overwerken.

Tip 6

Probeer je op 1 taak te richten en taken zoveel mogelijk af te ronden. Onafgemaakte taken blijven in je hoofd zitten en kosten meer tijd om het af te maken. Dus vink ze af. Dit kost je minder energie.

Tip 7

Zorg voor heldere en haalbare doelen. Bepaal wat je wel en niet doet, maak keuzes en hou je daaraan. Begin elke dag met een plan en een to do list. Op deze manier ben je effectief bezig met je tijd. Het is ook erg prettig als je punten van je lijstje af kan vinken.

 

Wil je meer weten of heb je hulp nodig omdat je merkt dat je te lang te gestrest bent, neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

Judith Waij

Ik kan niet meer Ik kan niet meer