Denk niet aan roze olifantjes!

En…. waar denk je nu aan?

Even technisch….

Onze hersenen verwerken informatie door het verbinden van allerlei associaties die wij hebben van beelden, geluiden en emoties. Zodra iemand iets tegen je zegt, worden deze verbindingen meteen gemaakt. Bijvoorbeeld: We gaan naar het strand. Associaties die bij mij gemaakt worden zijn: mooi weer, gezellig, zee, zonnen, vakantie en ontspannen. Maar bij iemand anders kan het de associaties: mooi weer, vies zand, terras, koude zee, plakkerig zonnebrand, wijntje oproepen. Iedereen heeft zijn eigen associaties bij bepaalde onderwerpen.

 

Niet!!

Bij het woord “niet” hebben je hersenen geen associatie. Dus je begrijpt wel wat er gezegd wordt, maar de verbindingen in de hersenen worden gelegd met de andere woorden van die zin. Wanneer je bijvoorbeeld tegen kinderen zegt: “Niet rennen in de gang”. Dan snappen ze de boodschap. Maar de verbinding wordt gelegd met de woorden “rennen” en “gang”. Dus dan begrijp je wel wat er gaat gebeuren. Je kunt pas ergens niet aan denken als je er eerst wel aan hebt gedacht. Op deze manier wordt er juist aandacht op gevestigd.

 

Wat dan wel?

Wanneer je jezelf betrapt op het gebruiken van een zin met “niet” erin. Zou je jezelf kunnen afvragen: “Wat zou ik wél willen?” Als je de aandacht richt op wat je wel wilt, heb je een eerste stap naar verandering al gezet.

Wanneer je dit vaker toepast gaat dit meer een gewoonte worden en leef je meer naar je doel toe in plaats van ervan weg. Dat geeft een positieve kijk op de dingen en levert je veel energie op.

 

Ook weten wat je wel wilt? Neem contact met me op via info@mindcoach4you. Of kijk op de website www.mindcoach4you.nl

Rose olifantje Rose olifantje