Ja, ja, en nog eens ja!!!

Maak de balans op.

Van de week sprak ik met een vrouw, van 35. Ze propt steeds meer bezigheden in haar dag. Haar dagen zijn vaak te kort. Ze werkt parttime. Heeft drie opgroeiende kinderen van 12, 10 en 6. Ze sport, helpt op school als voorleesmoeder. Ze heeft een partner die lange dagen maakt op zijn werk en samen hebben ze veel vrienden, waar ze allerlei leuke dingen mee ondernemen. Deze vrouw is overal voor in.

Totdat haar moeder ernstig ziek werd. Zij voelde zich verplicht om de zorgtaken op zich te nemen. Dag en nacht was zij er voor haar gevoel mee bezig. Ze maakte zich grote zorgen over haar moeder. Zo goed en zo kwaad als het ging probeerde ze alles te regelen. Ze vond het wel zwaar, maar dat moest ze toch kunnen? “Dan ga ik maar een paar keer vroeg naar bed”, dacht ze. Maandenlang sliep ze slecht, ze sleepte zichzelf door de dag en aan het eind van de dag plofte ze afgepeigerd op de bank. Het werd steeds zwaarder. Ze mopperde veel op haar kinderen en alle leuke, sociale dingen vond ze niet meer zo leuk. Tot ze op een dag niet meer kon opstaan. Haar energie was volledig op.

Veel werkende moeders hebben last van stressklachten, overbelasting of zijn opgebrand. Ze redden het nét met alle taken die ze op zich hebben genomen. Zodra er iets bijkomt raakt de balans weg. Dan vallen alle ballen die ze hoog willen houden op de grond. Vrouwen die tegen alles ja zeggen, omdat zij het leuk vinden, dat het van zichzelf moeten, zich verantwoordelijk voelen, of niemand willen teleurstellen.


5 tips om andere keuzes te maken, zodat je weer in balans komt.
 

1          Inzicht krijgen in: waarom je doet wat je doet.

Is het willen of moeten? Voel je je overal verantwoordelijk voor? Doe je het omdat je het gewend bent zo te doen? Heb je moeite met loslaten? Heb je vaak zorgen over dingen die nog moeten komen?

Het is goed om te weten welke overtuigingen jouw patroon in stand houden. Wat vind jij belangrijk, en waarom?  Schrijf dat voor jezelf op. Als je dat weet snap je jezelf beter en kun je bewustere keuzes maken die goed zijn voor jou en niet alleen voor de ander.
 

2          Wat kost het me en wat levert het me op?

Wanneer je keuzes gaat maken kost het je wat moeite én levert je het iets goeds op. Bijvoorbeeld als je alleen thuis bent en tijd vrijmaakt om even te ontspannen. Dat levert je meer rust in je hoofd op en meer energie. Het betekent dat je nee moet zeggen tegen bijvoorbeeld het huishouden of een buurvrouw die spontaan langskomt.
 

3          Ik en de ander

Wil je al je energie steken in het naar de zin maken van de ander of kun je daarnaast ook voor je eigen energiebehoud zorgen? De vraag die je jezelf kan stellen is: wat wil ik? Veel vrouwen houden zich daar niet mee bezig. Als je daar wat vaker bij stilstaat, leer je jouw eigen behoeften beter kennen en kun je ervoor kiezen om daar soms ook naar te luisteren. Accepteer daarbij dat niet alles kan.
 

4          Uitbesteden

Is het noodzakelijk dat je alles zelf doet Of kun je dingen uitbesteden? Dan kun je denken aan iemand die jou helpt in de huishouding (daar moet je natuurlijk wel geld voor hebben). Een betere taakverdeling thuis. Opa’s en oma’s, maar ook andere moeders. Zij kunnen je helpen door bijvoorbeeld om de beurt de kinderen te halen en brengen van school.
 

5          Wat gaat er goed?

Veel werkende vrouwen zijn periodes in hun leven aan het overleven. Dan staan zeker ze niet stil bij wat er goed gaat of wat zij goed doen. Het is van belang dat wel te doen. Je kunt jezelf aanleren daar aan het eind van de dag even kort bij stil te staan. Als je jezelf dat aanleert, wordt het een gewoonte en kan jou dat in zware periodes mede op de been houden.

Stop met lijden en ga weer leiden!
Wat kost het je maar wat levert je het ook op als je niet meer die duizendpoot bent, maar iemand die bewust keuzes kan maken? Wil je zelf meer de regie in handen? Deze tips kun je gebruiken om inzicht te krijgen en andere keuzes te maken. Gaandeweg merk je welke keuzes goed voor jouw energiebehoud zijn. Wat goed werkt moet je vaker doen. Bij MindCoach4You leer je goed voor jezelf te zorgen, zodat je beter voor de ander klaar kan staan.

---
Heb je interesse in een GRATIS sessie van een half uur, neem contact (http://www.mindcoach4you.nl/contact) met me op.

---

MC4Y-blog-1 MC4Y-blog-1